NUFFNANG

Sunday, January 10, 2010

bitter & sweer memories 09


sambungan kisah yang memang tak dapat aku terima pada mulenye..

APRIL09
lepas family discussion kami setuju damia d transfer ke HKL..
petang tu(17.04.09)kami bertolak dari kuantan ke kuala lumpur
sepanjang perjalanan dr kuantan ke kl damia menangis
tak sanggup lagi aku tengok pnderitaan anakku,
setiap r&r kami berhenti dan setiap kali juga kami belikan mainan utk damia
sebelum ke HKL kami singgah d bentong,
damia masih sempat main kereta mainan hadiah harijadinye
waktu tu hilang sekejap perasaan sedih,
suke sangat damia dapat naik kereta mainannye..
sampai di HKL lebih kurang pukul 1pg..
bapak dan ayah mertueku segera ke bahagian kecemasan
lepas menunggu setengah jam damia dihantar ke wad Neuro 6B..
sebab dh slalu sangat dicocok, damia fobia bile tgok cik n puan misi yg ade..
sepanjang pagi dia menangis dan tak nak tido atas katil..
jadi...
terpakse la daddy nye pujuk dia...
akhirnya ...
damia n mr hubby tertido atas kerusi
*mmg sayu gile*
damia perlu buat MRI utk pembedahan,so...
kena tunggu 2-3 ari bab bese lar
hospital kerajaan..
em..jadi
sementara menunggu hari pembedahan
damia makan,main,bercakap seperti takde ape2..buktinye
tengok le pix kt bawah ni..

ekceli pix ni amik kt KMC..
tapi tengok le tangan dia yg montok tu dicocok...
*wut a pity girl*

senyum dlm tangisan

pix yg daddy tak leh tengok smpi skang
*sedey =( *

hari terakhir aku tengok damia senyum..

Tanggal 24 aparil 09..
itulah tarikh terakhir aku dapat bercakap dengan damia..
betapa bijak dan petahnye anakku..
damia seperti tahu dia perlu dibedah..
dia tak lagi menangis mase kami hantar dia ke dewan bedah..
masih terngiang-ngiang suara damia meminta itu dan ini
nak donut,air milo,mainan n memcm le lagi...
hampir 9 jam kami tunggu.....
dan...
aku dan suamiku dipanggil..
teramat pedih dan sakit utk diterima
kate Dr Azmi"pd mulenye semuanya ok"
tapi......
peringkat ketiga ade pendarahan yg berlaku,
damia hilang 2 liter darah..
damia perlu diberi rehat yg secukupnya...
damia masih belum sedar dan otaknya bengkak...
damia ditempatkan di PICU
Ya Allah,
berat sungguh dugaanMu..





selepas menjalani dua kali pembedahan,
damia separuh koma..
setiap ari aku berdoa agar aku dapat melihat matanya,
mendengar suaranya yang minta itu dan ini,
mendengar damia menyanyi lagu buai laju2,
melihat damia berlari seperti dulu..
tapi hakikatnya,




 

damia hanya boleh minum susu yang di beri melalui rice tube..
pada mulenye memang tak sanggup tapi apakan daya..
awalnye setiap kali ingin memberi damia susu airmataku akan berlinang
setiap hari aku sentiasa berdoa agar anakku akan kembali seperti dulu..
sentiasa ku tanyekan pd tn doktor,
"bile damia bley bergerak n bercakap?"
kte doktor bergantung pd mse n keadaan..


MEI 09
setelah doktor buat pemeriksaan lanjut dan MRI,
ketumbuhan damia dispesifikasikan sebagai  jenis melinan,
senang cerita cancer...
so,
kes damia ditukar ke bahagian onkologi
damia perlu buat kemoterapi..
aku dan suami sekali lagi menyerahkan segala pada doktor

JUN&JULAI 09
oleh kerana aku mengandung n mr hubby yang perlu menceri rezeki
jadi kami minta abg sulungku menjaga damia sepanjang proses kemoterapi
selepas masukkan ubat kemoterapi yg pertama
Hurray!!!!
damia dibenarkan balik setelah hampir 3 bulan kami di hospital
memang damia masih tidak dapat bergerak
tapi,,
mane la tahu suasana rumah akan memberi perubahan...





still addorable kan...




 

pas beberapa kali kemo
mula nampak prubahan pada damia...
sudah mula boleh gerakkan tangan dan kaki..
mata dah x statik lagi..
walaupun tak banyak aku tetap bersyukur..
namun.....


OGOS 09
bulan ramadhan semakin tibe..
kami mula mengira tarikh bilekah damia perlu wat kemo..
yelah 2 minggu sekali damia perlu masukkan ubat..
harap2 1st pose damia ada bersama kami..
2-3 ari sebelum damia kena kemo damia sering kejang n muntah bile aku berikan dia susu..
risau namun aku tak tau nk wat ape..
ari ahad(9.8.09) aku siapkan keperluan damia..
sempat aku pesan dan bisik pada damia,
"kakak jangan demam ye"
kalau damia demam,damia kena duduk dalam wad sampai baik demam..
ari isnin seperti biase pagi lagi kami bergerak dari bentong..
sampai di wad KK3,
seperti biase damia perlu timbang berat badan dan nampaknye
berat damia turun dari 16kg ke 14kg..
sebelum doktor dtg cek aku lap dan tukarkan baju damia..
aku beri damia minum susu
damia kejang lagi....
sampai je dokter pakar kat katil damia aku terus bitau dokter
yang damia selalu kejangkan badan bile minum susu..
pas dokter cek dokter kate maybe damia sawan..
dokter bahagian neuro datang dan wat pemeriksaan
katenye damia akan diberi ubat sawan sebelum masukkan ubat kemo
sebelum balik sempat aku pesan pd abangku supaya beritau ape saje yang dokter cakap nanti
sepanjang perjalanan balik ke bentong hati ini tak tenteram
sentiasa teringat damia..
aku tengok gambar2 damia mase dia sihat dalam phone mak
rindunye pada damia..
Esok pepagi lagi aku dan suami ke hospital..
tak sabar rasenye nak tengok damia..
kate long, damia sawan lagi malam tadi..
lebih teruk dari semalam..
ubat sawan pun dokter dah tukar pada yang lebih kuat..
namum damia masih sawan..
aku dan suami dipanggil berjumpe dokter pakar..
dokter cakap yang ketumbuhan tu maybe besar balik..
dokter pesan supaya kami sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan yang bakal terjadi
mereka sudah mencuba yang terbaik..
Namun...
kite hanya mampu merancang
Tuhan penentu segalanya,,
walaupun tidak dapat bercakap namun
damia seperti menangis manahan sakit..
para dokter dan nurse cube bagi bantuan pernafasan pada damia..
di luar bilik aku ditenangkan oleh abangku
kate dokter yang bertugas
"nampak nye damia semakin lemah"
aku lihat nafas damia semakin perlahan
sempat kubisikkan di telinga damia,
"mummy sayangkan kakak dan mummy halalkan susu yang mummy bagi pada kakak"
Tanggal 11 ogos 09
aku kehilangan anak sulungku....
Ya Allah,
kau kuatkanlah hati hambamu untuk menerima dugaanMu..
segala urusan untuk membawa jenazah damia diuruskan oleh sepupuku
tidak terbalas rasenye segala pertolongan yang telah diberikan

SEPTEMBER 09
shawal menjelang tibe namun rayaku pada tahun ini kurasa tidak semeriah dahulu
kami menyambut kedatangan shawal tanpa aki dan anak tercinta
pada hari raya kedua aku menziarahi pusara anakku
masih merah tanahnya,,
aku sedekahkan Al-Fatihah
dan
kuhadiahkan bacaan Yassin...
namun dalam kesedihan aku sentiasa mengingatkan diriku tentang kahadiran cahaya mata baru
kate pn misi aku perlu dimasukkan ke wad pada hujung bulan september
pada 31.09.09
aku dihantar ke HTAA,
pas dokter bahagian sakit puan pekse,
aku kena duduk wad..
arghhhh..tidak...
berbagai ragam mak buyong ku lihat..
ade yang menahan sakit, ade yang hanya baring sambil merehatkan diri
aku pulak berdebo2...
walaupun kali kedua tapi aku masih takut..
(^,_,^)
nak menangis plak..
pas di cek kate dokter aku maybe tak boleh bersalin secara normal namun aku perlu tunggu
nasihat pakar ..
so perlu tunggu keputusan dari dokter pakar dulu...

OKTOBER 09
selepas menikmati 2 kpg roti kering dan air milo yang tak berapa nak sedap
aku dipanggil ke bilik rawatan..
aku di sajeskan mengambil epidural
untuk mengurangkan rase sakit sebelum bersalin
tapi..
9 jam aku dok terbaring atas katil kat laber room
anakku yang satu ini nak kuar kot tingkap gak..
oleh kerana terlalu lame,
aku terpakse dibedah untuk mengelakkan baby lemas..
aku hanya ditambah ubat dari epidural sahaja,,
hanya terase kebas dari bahagian pinggang kebawah..
aku masih boleh merase apebile perutku ditoreh
dan sakit nye amat sangat..
hampir setengah jam perutku dibedah
maka,
keluar lah bayi pompuan yang tersangat la comey



 

hai,nama kite Hasya Irdina...




weee...kecik pun kite dh glamer muke masuk internet..
*wink*


NOVEMBER 09

uh,leganye dah abis pantang..
aku masih perlu menjaga makan dan minum
ye la orang kena bedah memacam je pantangnye...
hua.......
bolehkah aku kembali kurus????
dah penat bawak baby n penat bertarung nyawa dalm OT
ape lagi mr hubby,tak kan tak pandai nak bagi pa pe!!!
hehehehe (^_^)
pada hari raya korban aku adakan majlis cukur jambul
untuk cik pipi merahku ini..





DISEMBER 09
 tahun baru akan tibe tak lame lagi...
tahun 2009 banyak meninggalkan kenangan dalam hidup aku
ade yang manis dan ade yang pahit
semua lumrah kehidupan..
ape yang pasti hidup mesti diteruskan....






AZAM TAHUN BARU..
1.nak kurus
2.mencari RM yang banyak
3.pastikan 2 perkara diatas tercapai dengan jayanya...















HAPPY NEW YEAR 2010!!!


8 comments:

Akma said...

ain..mge ko tabah n kuatkan smngat hadapi semue ni..aku bce leh menangis je tp ko ygmenanggung hanya Allah yang Mengetahuinya.
mungkin ini ada hikmah disebaliknya.moge arwah Damia dicucuri rahmat.Amin

I.T.S.M.E nuRul said...

sian ko ain..sedih sangat aku baca n tgk pic damia..lebih2 lag aku penah cium,dukung n main ngan dia dulu...sian..takper cik pp merah dah adekan...sabar ek....ade hikmah semua tu..maybe allah tak mau tgk damia derita tanggung sakit tu yg dia amik damia dari ko....

Anonymous said...

sis...
terharu sesgt...kalau benda ni jadi kat sy..x tahu la nak kata..i'm strong like you..i just get info from sis shiela firdaus..ur strong woman..may ALLAH bless u always..al-fatihah buat damia..

zura_habib said...

ain: Al Fatihah utk si cantik Damia...sedih sy baca catatan ain...Insyaallah Damia tggu ain kt sana nnt...

iema said...

Sedihnya saya baca kisah Damia awak ni..Menitis air mata. Tersentuh naluri keibuan ni. Apa lg nama anak sulung saya pun Damia. So, mmg tak dpt bygkan jika di situasi awak ni. Moga awak tabah & yg pastinya Damia menanti di syurga. Aminn.. Risau gak sbb Damia saya pun mudah je muntah2, sambil2 bermain tu kdg2.

ain roxmum said...

@ zura: insyaallah...

@iema: terima kasih..sgt rindu kt damia...sampaikan kalu ada baby nama damia, rasa nak cium2..plez take care of damia yer..kena bwk pegi cek kalo x sihat..

iema said...

sama2 ain..saya faham, mesti awak rindu sgt kat damia..sabar ye..insya Allah, saya akan jaga damia sebaiknya..damia saya ni on off, selalu gak muntah tetiba. Dah banyak kali gi klinik. Doktor kata tak apa2. Demam pun kerap.

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

AIN, TIKA SAYE BACE KISAH DAMIA YG COMLE NI..SAYE MENANGIS..BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YG MEMIKUL..SEMOGA AIN TABAH..