NUFFNANG

Friday, December 31, 2010

recap~~~

fuh...
bile nak masuk nak tahun baru ni rasa cam kejap jer ari tu berlalu..
padahal nak mengadap sampai ujung tahun ni memacam benda dah kita buat dan lalui...
kalu manis tu emmm x yah ari esok pun ok tapi kalo pahet bak hempedu,
cepat2 berdoa supaya masa tu cepat jer berlalu...

kalo tahun lepas, banyak saaaangggaaatt kenangan pahit yang melanda..
tahun ini lebih baik...
kami kehilangan kakak tapi kami dikurniakan adik yang tidak ubah sama macam kakak..

tahun lepas kesihatan aku tidak begitu baik kerana mengandungkan adik tapi tahun ini
aku lebih sihat dengan kehadiran adik...
dan tahun ini aku banyak abiskan masa untuk menjaga adik..
temankan dia main, tidurkan dia di waktu malam..
masa kakak dulu jarang aku dapat buat..


kalau tahun ni tak banyak peningkatan dari segi ekonomi,
tahun yang bakal datang ni akan  aku usaha lebih lagi...
harapan aku semoga aku dan suami mempunyai perniagaan sendiri...
bukan tak suka membantu perniagaan keluarga tapi
kami perlu berdikari...


semoga tahun 2011 memberikan lebih kegembiraan..

"SELAMAT TAHUN BARU"

Monday, December 27, 2010

lagu



mencari-cari lagu di you tube, tetibe  jumpa lagu ni...
lagu ni dulu lagu untuk damia..
kalau nak tidurkan dia mesti nyanyikan lagu ni..




kakak mummy miss u so much..
(*_*)

ulangtahun perkawinan

we wish u a merry christmas..
we u a merry christmas..
 & a happy new year...


  okay,ekceli lagu tema tu salah tapi ade kena mengena jugak lah kirenya ngan ape yang nak dituliskan ni..
 
 
 
25/12/10
 hari natal dan bersamaan jugak dengan hari ulangtahun perkahwinan aku dan enchek suami terchenta..
dah 6 tahun kami berkahwin...dah dapat 2 orang puteri lagi...
kami seperti pasangan lain jugak..
adakala kami bertengkar sampai merajok-rajok..
adakala kami romantik sampai tak hengat dunia..
tapi bagi aku itu semua biasa..
bukan aku sorang je yang hadapi mende2 camtu..


 aku bersyukur juga kerana Allah telah menemukan aku dengan dia..
dia sangat sporting dan kelakar..

kalau orang lain ber ayang2, ber B2,
aku dan dia selamba bergua-lu..ber aku-engkau..
tapi kalau taim beromantis tu biasalah kan..kalah aku rase bebudak skang ni..
berdarling2 gitu..heheheh..
*geli ek*
 
 
aku berharap agar perkahwinan kami berkekalan sehingga ke akhir hayat 
 aku juga berharap dia akan setia pada aku hingga ke akhir hayatnya juge..
amin~~
 

Thursday, December 16, 2010

luahan hati daddy~~





bermula nye di sini

bapak : apak tengok irdina selalu garu2 kepala..kenapa?
aku : erm, dia ni kuat peluh bapak...tu agaknye gatal la tu..
bapak : erm takpe la cuma risau jer..

'perbualan tu diantara aku dan bapak aku sambil didengar oleh suamiku'


dalam kereta masa perjalanan balik rumah, tetibe hubby cakap yang dia takut..
takut kenape?
kate dia pas dengar bapak cakap camtu tadi, daddy jadi takut la mummy..
takut kalau2 kita akan diberi ujian yang hebat lagi...
takut kalau adik pun sakit..dulu pun kakak selalu garu2 kepala kan mummy..
kite dok ingat dia gatal biasa2 rupanye dia sakit..

malam tu pp merah ditidurkan oleh daddy..
lame aku tunggu hubby ku keluar dari bilik...tapi tak jugak keluar..
rasenya pp merah dah tido..
rupenya daddy sibuk duk usap kepale pp merah..
"nape da?"
"ntah la mummy,orang jadi takut sangat."

pagi esok hubby cakap dia rindu kakak..
tak pernah2 dia tengok gambar bertiub di idong pas kakak dah takde tapi ntah nape arini cam nak tengok katenya..

aku faham akan kerisauan dan kerinduan seorang daddy 
tapi adakah sama kerisauan dan kerinduan itu dengan aku?

yang penting kami sama2 menyayangi kedua2 puteri kami
kerana itu lah lambang cinta kami berdua...

Sunday, December 12, 2010

sama tapi tak serupa..

 
 
 
adik pp merah makin pandai semuanya...
pandai berjalan, pandai bercakap, pandai merajuk..
ish..pandai memacam la kakak..


seminggu adik ikut wek ke kuantan..
adik balik dari sana mummy tengok langkah kaki adik dah makin laju..mummy teruja..
sama macam waktu kakak dah boleh jalan dulu..sukanya hati mummy ngan daddy..
selalu mummy ngan daddy bawak adik main di taman yang sama kakak main dulu..
 adik berlari nak bermain buaian yang sama..
 
 
 
 
 
 


adik suka bila daddy bawak ke taman tu..senyum lebar je kakak..
 mesti adik nyanyi lagu buai laju2...kakak pun camtu dulu...
 tapi adik nyanyi tak sepetah kakak...adik masih pelat2..
 kakak dulu mummy faham setiap butiran lirik lagu yang kakak nyanyikan..
mungkin itu kenangan yang kakak tinggalkan untuk mummy dan semua..
mummy masih simpan voice record kakak nyanyi lagu buai laju2 kat hospital dulu..
  


 emmm...adik pun petah bercakap jugak kakak..
 setiap pagi bangun tidur mesti nama daddy dipanggilnya dulu...
 pastu mesti senyum melirik...sama macam kakak dulu...
 anak-anak mummy tak pernah menangis kalau bangun dari tidur..
alhamdulillah..

adik dah tau nak mintak susu, mintak air, mintak mamam..mintak memacam lagi kak..
 tapi ada satu yang adik mintak mummy tak dapat nak bagi...
  "satu malam, pas daddy dah pegi kerja..mummy melayan adik main..
 habis semua mainan adik keluarkan..ke hulu ke hilir adik bawak mainan..
mummy cuma tengok adik bermain...
agak dah lama sangat main sensorang, adik baring atas karpet..
 adik termenung jauh sambil pandang rak atas tv..
 tetiba adik merengek tak pasal2..
mummy tanya adik nak ape?
 kakak!"
 mummy dukung adik dan bisik di telinga dia..
sori dik,mummy tak dapat bagi kakak,tapi kakak dapat tengok adik dari jauh.."
  
 adik dah mula kenal orang..
adik dah tau sape yang menegur dia, sape yang boleh melayan dia..
 adik pun rapat ngan buya..sama macam kakak 
tapi tidak serapat kakak..
adik tau buya yang akan melayan kemahuan dia..
ngan pak ngah pun adik rapat..adik akan mintak angah dukung dia...
 dengan papa poy pun sama..nampak jer papa poy ngan mama aizam datang mesti dia menjerit..
cuma adik kurang dengan daddy piee tapi ngan mummy ita adik ok jer..mungkin sebab adik jarang balik kuantan..tak macam kakak yang dah berjalan ke kuantan tanpa mummy seawal usia 4 bulan..
sebelah daddy pulak adik rapat ngan mak lang..kalau mak lang balik cuti jer mesti mummy hantar adik main ngan mak lang..
adik mesra ngan semua orang...sama macam kakak..



mummy punya 2 orang anak perempuan, itu sama
mereka sangat comel dan pandai, itu sama
mereka kesayangan semua, itu sama
 cuma yang membezakan sedikit kakak lebih berdikari adik terlebih manja..




 tapi yang paling jelas adik di sisi manakala kakak jauh di mata namun tetap di hati mummy..

  


 
 
 




Saturday, December 4, 2010

 hati mummy tak tenteram kakak..
mummy nak adukan pada daddy cam daddy tak paham, nak diadukan pada adik pun tak boley  jugak..

dua tiga hari ni mummy rase tak best..seperti nak menangis tapi mummy tahankan..
setiap malam waktu daddy pegi kerja dan adik pp merah dah tido banyak yang bermain dalam kepala mummy..masa lalu mummy, saat-saat bersama kakak, hari-hari nak membesarkan adik..ish,memacam la.. 

adik pp merah dah setahun..macam-macam perangai dia..kadang-kadang mummy tak tahan..
selalu mummy cakap pada dia "adik neh,tak macam kakak lar"
tak patut mummy cakap kat adik camtu kan..
setiap orang lain-lain perangainya..mana sama kan..
kakak lebih independent dan adik pulak lebih manjanya..

tak lama dah nak masuk tahun baru...kakak dah nak masuk 4 tahun,adik pulak 2 tahun..
mummy dah boleh hantar kakak ke sekolah..itu yang mummy pernah cakapkan pada daddy dulu..mummy nak anta kakak pegi sekolah bile umur kakak 4 tahun..atok din nak sangat hantar kakak ke tadika cina..
tapi bukan rezeki kami nak tengok kakak ke sekolah..sekarang kakak mesti lebih pandai segalanya kan..
apa lah mummy ni..

mummy letih kakak..letih sangat..sekarang mummy selalu rasa sakit kat belakang badan..
mungkin disebabkan bius masa lahirkan kakak dan adik dulu..
mummy bukan merungut sebab melahirkan kamu berdua...kamu berdua adalah pengalaman terindah buat mummy..kamu berdua segala-galanya bagi mummy..

terase lega sedikit apabila dapat mummy coretkan tentang perasaan tak keruan mummy ni kakak..
walaupun mummy hanya berbicara depan laptop tanpa sesape..
really miss u my girl..



Tuesday, November 30, 2010

sawan...

ntah nape 2-3 minggu ni memang aku kena sawan...


eh!eh! bukan sawan sampai kancing gigi  tu tau 
tapi

sawan memasak...
ketahui lah wahai sesape yang membaca entry neh,
selama ni aku bukan pandai dan selalu memasak pun..
tapi ntah kenape skang ni keinginan untuk memasak tu datang secara membuak-buak..


skang pun slalu duk membukak blog tentang masakan..
harap-harap pandai lah aku masak nanti..

oleh kerana anniversary perkahwinan yang ke-5 tak lama lagi 
aku bertungkus lumus mencari resepi yang best..
harap2 menjadik n hunny bunny suka...

woottt...woott..

Friday, November 12, 2010

rakaman...

ekceli arini excited sebabnye...
tengah dok ngemas2 laci yang berlambak ngan tah ape2 mende 
tetibe 
terjumpa la satu cd...ingat kan 'cd biru' upenye cd yang mempunyai kenangan seribu makna..
felem kawen aku rupenye...hahaha..
rindu btol saat2 sibuk nak jagi nganten dulu..mude remaja lak rase time tengok muka aku ngan en botak..
giler hingusan masa kawen tu...ahaks..

pastu kekunun nak upload ler kat pesbuk kan...
alah, sesaje jer...bukan ape...tapi pesbuk limit time 20min jer...
camno...
tengok lah kalo dapat edit akan ku upload lebih kurang...


tapi kan mase dok mencari-cari kat mane pulak aku nak save video tu,
aku jumpe satu rakaman yang disimpan abang aku...
sebab aku guna lappy dia...


rakaman ini ~











video

ouh rindunye wajah ini...wajah tanpa suara..


ade lagi satu video tapi takut dan tak sampai ati nak letak..
kalau ade keizinan akan ku letak nanti..

dalam aku suka, gembira tonton video kawen 
aku sedih saat aku lihat rakaman yang ade..
maknenye tak penah sesaat aku lupakan anak ku  HASYA DAMIA..
sentiasa ada...

Thursday, November 4, 2010

tangisan.....

entri ni sepatutnye ditulis ari isnin lepas tapi tak berkesempatan...
pagi isnin tu aku pegi klinik untuk buat pemeriksaan dan sekali gus amik pil perancangan..
time tengah tunggu petugas yang nak cek air 'tut' aku nampak sorang nurse sedang amik darah pada baby yang kena kuning..
apalagi menangis la baby tu kesakitan..
dan aku trus tringat masa damia ngan irdina kena kuning..


damia~ kena cucuk kat tangan...tak sanggup mummy tengok lagi pulak damia permata pertama mummy dan daddy...menangis la anak mummy time kena cucuk...mesti sakit bukan kepalang..boleh pulak last day nak check 2-2 tangan kena cucuk sebab doktor tu tak dapat nak detect...boley???sakit ati mummy tau...

irdina~kena cucuk kat kaki tapi wek ngan aki yang anta so mummy tak dengar adik nangis tapi mummy tau mesti la melalak kan..sakit kan...


mummy~tak kena cucuk pun mummy boley nanges...mummy sakit sebab ati mummy dirobek saat mummy tau damia sakit...mummy sakit tengok badan kakak yang berwayar2..mummy meraung saat kakak sebut nak itu dan ini sebelum dibedah...air mata mummy mengalir saat kakak dah tak bersuara..
~mummy menangis masa irdina demam...mummy pedih masa tengok adik batok2..mummy turut  rasa kesedihan bila mummy tengok adik main sorang2 sambil panggil kakak dan pandang gambar kakak...mummy menangis dalam ati bile adik berikan flying kiss pada kakak....meleleh lagi air mata mummy...


mummy masih menangis bila rindukan kakak...
mummy menangis bila adik tak sihat sebab mummy takut...









Tuesday, October 19, 2010

spot the diffrent!!!!!!





jum kite men kuiz..ader bran???
tapi kuiz ape ye??


ha!!!!!!
teka perbezaan gambar...
beza muka..tak termasuk persekitaran yang ade tau...


ok!!

Gambar 1

















soalan : nampak tak perbezaan antara 2 gambar di atas??


*konfem korang cakap ada kan...memang ada pun..
eh...eh...tapi mata sama cuma gambar atas bukaan terlebey sket..












Gambar 2


















soalan : nampak tak?

muka masam ngan muka senyum kan???








Gambar 3

















takde soalan..korang cipta la soklan sendiri..
yang pasti gambar menunjukkan budak ni gembira bermain buai...sambil ditemani daddy..








Gambar 4















soalan : apekah memek muka yang sedang dibuat??

hehehehehh...aksi mencungetkan idong...funny...










Gambar 5











(sile abaikan mummy yang over ini yer...tengok muka anaknye saje)



soalan : ade tak beza korang?????

kalau lihat sekali takde beza...cuma gambar atas rambut tak ikat,gambar bawah rambut diikat..




























memang takde bezanya antara setiap 2 gambar yang diletak..
mereka adik beradik...mempunyai daddy dan mummy yang sama...
disayangi oleh semua orang...bijak,pandai,nakal.....semuanya sama dimata mummy

cuma


salah seorang jer yang ade depan mata...yang sorang lagi jauh....jauh sangatttttt...
tapi 
mereka berdua mummy dah pakukan dalam hati....
sama jer sayangnye....
takde perbezaan...











nokhtah.


















































































Saturday, October 16, 2010

Erti Sahabat



malam tadi aku teman hencek suami ke KL..
mau berjumpa dengan kawan-kawan dia..mintak tolong repairkan kereta...
kiteorang lepak kat kedai mamak area batu caves..




sedang duk leka berborak  hencek suami tersebut satu nama...
nama tu mengingatkan kembali kenangan sewaktu di HKL...
tak pasal-pasal hati jadi sayu..

































'hari ni damia nak opret..ahli keluarga semua dah kami beritau..
daddy telefon mana kawan yang rapat dengan dia..mummy pun..tapi kawan-kawan mummy jauh dan sudah berkeluarga..tak lama damia masuk dewan bedah, kawan-kawan daddy datang..
uncle salem, uncle mamat, uncle mael @ torres, uncle nizam...
pak ngah heirmin pun datang bawak kawan-kawan dia..'


'lama sangat tunggu damia kena bedah..
semua orang risau...semua terjenguk-jenguk di cermin padahal tak nampak pun..
lepas satu..satu orang keluar tapi anak mummy tak jugak keluar...
mummy risau...semua orang risau..daddy pun risau tapiiiii...
kerisauan daddy ditenangkan kawan-kawan dia...'


'8-9 jam damia di opret...
tetiba mummy ngan daddy kena panggil ngan doc...
hancur luluh bile diberitahu damia dalam keadaan kritikal dan perlu diletakkan di PICU..'


'waktu masih awal pagi..
semua menunggu khabar dari doc PICU pulak..
selain mummy, daddy dan keluarga yang lain
ada kawan-kawan daddy yang masih setia jugak menunggu..
mereka perlu kerja esok, manakala uncle nizam akan bernikah di perak..
tapi dorang tetap juga tunggu...'


'doc kata hasya damia masih kritikal..
otak bengkak, kehilangan banyak darah...
damia perlu dikomakan...'


'hari semakin cerah...
mummy perlu mengemas barang di wad neuro..
perjalanan keluar dari pediatrik daddy diiringi kawan-kawan...
mummy di belakang...
mummy terdengar uncle mael@torres bisik pada daddy..
"lepas ni dh takde orang panggil uncle torres lagi"
mummy nampak uncle macam menangis..
tapi memang damia rapat ngan uncle torres...'


'uncle salem, uncle nizam ngan uncle torres kena kerja...
uncle mamat bawak mummy ngan daddy pegi makan...
uncle mamat yang belanja..'


'2 hari damia dalam PICU...
badan penuh dengan wayar..
mummy ngan daddy tunggu damia buka mata..
puas di dalam kami tunggu di luar..'


'bukan mummy ngan daddy jer yang menunggu anak...
daddy berborak dengan sorang pakcik ni..rupenye pakcik ni pun tunggu anak dalam PICU...
dah 2 minggu anak dia kt PICU..
(bukan nak membangga)
kata pakcik tu dia dan isteri tertanya-tanya,siapa budak nama Hasya Damia ni,
sedap nama tu...
rupenya dia sedang berborak ngan daddy damia..'


'sejak dari hari tu, mummy ngan daddy mula rapat ngan pakcik ni..
mummy daddy panggil pakcik tu 'Abang Shah' dan isteri dia Kak Ina'
kak ina soarang doc..
nampak tak??
Allah nak menguji hambanya..
ibu seorang doktor tapi hanya tahu anak mengidap kanser saat anaknya mengidap kanser tahap kedua..'


'kami saling memberi peransang..
walau kami bergelak tawa waktu berjumpa namun dalam hati hanya Allah yang tahu...
3 minggu kami berkenalan ahkirnya ajal menjemput arwah anak Abang Shah dan Kak Ina..
sempat daddy bertukar nombor telefon...'


'damia kena chemotherapy..
tapi mummy je yang boleh tunggu..daddy???
daddy mintak tolong dari uncle salem ngan uncle torres..
dorang tumpangkan daddy kat umah dorang..
uncle salem ngan uncle torres ambik daddy kat pediatrik..
dorang bawak daddy pegi makan...
esok pagi-pagi uncle salem hantar daddy...'


'risaunya hati mummy bile buya tepon cakap damia makin kritikal..
sampai mummy kat wad KK3, doc cakap damia makin lemah...
mummy, daddy dan semua perlu redha saat damia dijemput Ilahi...'


'sampai di bentong, mummy nampak ramai sedara mara dah tunggu...
kawan-kawan daddy pun ramai..
kawan-kawan mummy bukan tak nak datang, dorang jauh
 tapi masih mengambil berat melalui sms..'





















entri ni bukan aku nak ulang tentang damia...
tapi tentang erti persahabatan...
bukan tentang wang ringgit.. 
tapi tentang semangat yang dorang berikan...
betapa kuat pertalian sahabat antara suami dan kawan-kawan..
bukan kawan tika bergembira tapi saat berduka juga..
tak sesal aku kenal mereka..




aku bersedih kerana kehilangan anak,
namun Allah menemukan aku dan suami dengan keluarga baru
Abang Shah dan Kak Ina...
Syukur...













Wednesday, October 13, 2010

mood munge-munge


selalu sangat bercerita tentang anak-anak 
entri kali ni nak tuju khas buat sang arjuna yang berjaya menambat hati ni..
dia tak ler ensem pun tapi nape dia jadi pilihan????
sebab dia BOTAK!!!!hahahhaha
jangan marah ye da,i gurau jer..
 tang ensem tu memang betol tau...tapi dia neh kelakar, pendengar yang baik, daddy yang penyayang , seksi di mata i...huhuhuhu....

dia banyak memberi peransang di kala aku sedang berduka,
dia menceriakan aku di kala aku kesedihan,
saat kami kehilangan anak tercinta dia selalu mengingatkan aku supaya banyak berdoa dan sentiasa redha dengan dugaan Allah...









ouw, manis nyer senyumanmu..bak cotton candy rasenye..








                                  


suke layan kerenah anak dia..








so tak kesah la kan dia tak ensem ke, kaye ke

yang paling penting dia sayangkan aku dan anak-anak..

KO ADE????
hahahahahahahhaha*glak jaat*





Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu























kau kekasih,sahabat,suami..


we love u daddy....