NUFFNANG

Sunday, December 12, 2010

sama tapi tak serupa..

 
 
 
adik pp merah makin pandai semuanya...
pandai berjalan, pandai bercakap, pandai merajuk..
ish..pandai memacam la kakak..


seminggu adik ikut wek ke kuantan..
adik balik dari sana mummy tengok langkah kaki adik dah makin laju..mummy teruja..
sama macam waktu kakak dah boleh jalan dulu..sukanya hati mummy ngan daddy..
selalu mummy ngan daddy bawak adik main di taman yang sama kakak main dulu..
 adik berlari nak bermain buaian yang sama..
 
 
 
 
 
 


adik suka bila daddy bawak ke taman tu..senyum lebar je kakak..
 mesti adik nyanyi lagu buai laju2...kakak pun camtu dulu...
 tapi adik nyanyi tak sepetah kakak...adik masih pelat2..
 kakak dulu mummy faham setiap butiran lirik lagu yang kakak nyanyikan..
mungkin itu kenangan yang kakak tinggalkan untuk mummy dan semua..
mummy masih simpan voice record kakak nyanyi lagu buai laju2 kat hospital dulu..
  


 emmm...adik pun petah bercakap jugak kakak..
 setiap pagi bangun tidur mesti nama daddy dipanggilnya dulu...
 pastu mesti senyum melirik...sama macam kakak dulu...
 anak-anak mummy tak pernah menangis kalau bangun dari tidur..
alhamdulillah..

adik dah tau nak mintak susu, mintak air, mintak mamam..mintak memacam lagi kak..
 tapi ada satu yang adik mintak mummy tak dapat nak bagi...
  "satu malam, pas daddy dah pegi kerja..mummy melayan adik main..
 habis semua mainan adik keluarkan..ke hulu ke hilir adik bawak mainan..
mummy cuma tengok adik bermain...
agak dah lama sangat main sensorang, adik baring atas karpet..
 adik termenung jauh sambil pandang rak atas tv..
 tetiba adik merengek tak pasal2..
mummy tanya adik nak ape?
 kakak!"
 mummy dukung adik dan bisik di telinga dia..
sori dik,mummy tak dapat bagi kakak,tapi kakak dapat tengok adik dari jauh.."
  
 adik dah mula kenal orang..
adik dah tau sape yang menegur dia, sape yang boleh melayan dia..
 adik pun rapat ngan buya..sama macam kakak 
tapi tidak serapat kakak..
adik tau buya yang akan melayan kemahuan dia..
ngan pak ngah pun adik rapat..adik akan mintak angah dukung dia...
 dengan papa poy pun sama..nampak jer papa poy ngan mama aizam datang mesti dia menjerit..
cuma adik kurang dengan daddy piee tapi ngan mummy ita adik ok jer..mungkin sebab adik jarang balik kuantan..tak macam kakak yang dah berjalan ke kuantan tanpa mummy seawal usia 4 bulan..
sebelah daddy pulak adik rapat ngan mak lang..kalau mak lang balik cuti jer mesti mummy hantar adik main ngan mak lang..
adik mesra ngan semua orang...sama macam kakak..



mummy punya 2 orang anak perempuan, itu sama
mereka sangat comel dan pandai, itu sama
mereka kesayangan semua, itu sama
 cuma yang membezakan sedikit kakak lebih berdikari adik terlebih manja..




 tapi yang paling jelas adik di sisi manakala kakak jauh di mata namun tetap di hati mummy..

  


 
 
 




1 comment:

Oshin jamel said...

waa~~~nanes mama oshin taO!!!!